Onze beurs

"Collecting rare whisky could be the best investment decision you make this year."

- The Telegraph (2019) -

Kenmerken van de World Whisky Index

Wij zijn een online beurs, vergelijkbaar met de reguliere aandelenbeurs, en geen veilingsite zoals Marktplaats of Catawiki.
De belangrijkste verschillen hiermee zijn:

Real-time koersinformatie

Indexen

Het samenstellen van de gewenste portefeuille op basis van de diverse indexen. Je hoeft geen whiskykenner te zijn om te kunnen beleggen.

Persoonlijke whiskyportefeuille

Je handelt vanuit een persoonlijke whiskyportefeuille, net zoals bij een aandelenportefeuille.

Handel in (deel)vaten whisky

Handel met toekomstige flessen. Dit betekent letterlijk handelen in “whisky in vat”. Dus whisky die nog aan het rijpen is en nog niet is gebotteld. De prijs van de fles is inclusief alle kosten t/m het bottelen.

Kopen wat niet te koop staat

Het is mogelijk een kooporder te plaatsen op iedere fles die aan de beurs is genoteerd. Dus niet alleen op flessen die te koop worden aangeboden, maar ook flessen die iemand in zijn portefeuille heeft.

Screenshot gallerij

guy-phone

Onze Garanties & Zekerheden

1
Dekking door fysiek bezit

De flessen uit jouw portefeuille staan in de kluis van de WWI, maar zijn jouw eigendom. Het geïnvesteerde bedrag is dus gedekt door fysiek bezit. Iedere fles heeft een unieke code en deze code is gelinkt aan je portefeuille. Zo weet je precies welke fles van jouw is. Whisky in vaten ligt opgeslagen in ons speciale magazijn in Schotland. Het unieke vatnummer vindt je terug in je portefeuille.

2
Veilig opgeslagen & verzekerd

Zolang je flessen zijn opgeslagen bij de World Whisky Index zijn deze voor 100% verzekerd. Dit kan naar keuze tegen aanschaf- of marktwaarde*. Deze keuze heeft wel invloed op het tarief van het bewaarloon. * Onder marktwaarde wordt verstaan de laatst verhandelde prijs.

3
Kwantiteitsgarantie

Flessen van het type “whisky in vat” hebben een kwantiteitsgarantie. Die garandeert de eigenaar dat het aantal flessen op het moment van bottelen ook werkelijk wordt geleverd. Flessen worden na bottelen automatisch opgeslagen in de whiskykluis van de WWI.

4
Kwaliteitsgarantie

Flessen van het type “whisky in vat” hebben ook een kwaliteitsgarantie. Dat betekent dat ze minimaal 80 punten (schaal van 1-100) scoren bij een onafhankelijk whiskypanel nadat de whisky gebotteld is.

5
Authenticiteitsgarantie

Alle flessen op de World Whisky Index zijn fysiek gecontroleerd op echtheid. Zolang de fles(sen) bij de World Whisky Index in de storage opgeslagen staan, is deze echtheid gegarandeerd. Zodra een fles de storage verlaat vervalt deze garantie, omdat wij niet langer zicht hebben op de fles en hetgeen ermee gebeurt. Van keramieken flessen is het filling level niet te controleren en deze is derhalve niet gegarandeerd.

Wij zijn transparant,
dus geen nare verrassingen

Om betrouwbare transacties uit te kunnen voeren, garandeert de World Whisky Index dat alle flessen die genoteerd zijn aan de beurs, authentiek zijn en ook fysiek aanwezig zijn. Zodat bij een transactie de koper zeker is van wat hij koopt en eigenaar wordt van de fles(sen). Daarnaast weet de verkoper zeker dat hij zijn geld krijgt. De World Whisky Index verzorgt vervolgens de uitvoering van de transactie. Vergelijkbaar met de rol van de clearing bank bij een aandelen transactie.

Onze Beheer- & Transactiekosten

De beheerkosten, bij aandelen bekend als bewaarloon, bedragen maximaal 2% per jaar over de marktwaarde van je portefeuille. Deze kosten worden per kwartaal in rekening gebracht. Alle flessen zijn voor 100% verzekerd, naar keuze tegen aanschaf- of marktwaarde*.

Klik op bovenstaande button voor het overzicht van de beheerkosten.

* Onder marktwaarde wordt verstaan de laatst verhandelde prijs.

Bij het aan- en verkopen van betaal je transactiekosten. Klik op bovenstaande button voor het overzicht van de transactiekosten.

Wilt je weten hoe je flessen van thuis kunt laten opnemen op de World Whisky Index, kijk dan hier.

Iedereen kan in whisky beleggen!

Neem een kijkje